Okee. Inhoudelijk stelt onderstaande 'zin' geen reet voor, maar grammaticaal klopt ie (en da's wat telt). Het heeft wat voeten in de aarde gehad: ik ben zomer 2002 begonnen met de eerste plaatsnaambordjes (Een, Kleine Huisjes), deed begin 2003 in een ijskoud Oost-Groningen ook meteen eventjes Hongerige Wolf (het lijkt meer op een straatnaambordje maar het is ook écht een gehucht) en de rest werd op diverse treinreisjes (fietsje mee want lang niet alles ligt aan het spoor) naar Limburg gefotografeerd. En hopend dat elk gehucht daar ook echt een mooi bordje had (vooral over Raar had ik m'n twijfels en dat was voor het kloppend maken van de zin wel een heel belangrijke).







Het idee ontstond toen ik (met m'n neus boven de ANWB Wegenatlas) bedacht dat er heel wat plaatsnamen in Nederland zijn die als zelfstandig naamwoord, werkwoord of watvoorbijzonderwoorddanook door zouden kunnen gaan. Denk aan woorden als Weert (werkwoordsvervoeging van 'weren'), IJzeren, Waterval, Doodstil, De Dingen en Nummer Een. Vooral Groningen en Limburg tellen opvallend veel goede kandidaten. Met die woorden probeerde ik een zin te maken. Die was oorspronkelijk langer ('Een / hongerige wolf / leek / de groep / acht / oranje / kleine huisjes / aan de rijksweg / echt / best / heel / raar'), maar vooral het bestaan van een bordje van De Groep achtte ik twijfelachtig dus ik had geen zin om daar naar te gaan zoeken. Verder moet ik nog es op zoek naar Oranje. En ik had een foto van het bordje van Leek, maar die ben ik dan weer - heel erg handig - kwijtgeraakt. Ik voeg ze later misschien nog toe.

Het is trouwens lang niet altijd zeker of bepaalde plaatsnaambordjes ook daadwerkelijk bestaan (vooral in Groningen zijn ze er heel precies in, daar hebben zelfs gehuchten als Wadwerd, De Stilte en Lutke Saaxum een eigen bordje), maar hier in het zuiden zijn ze er toch net wat slordiger in (het nabijgelegen Urkhoven telt toch snel twintig huizen, maar no way dat het buurtschap een 'eigen' bordje heeft). Gelukkig bleken ze in Limburg ook vrij principieel en hadden de dorpjes waar ik foto's van de bordjes van nodig had, goed voorzien. Een opluchting. Maar waar is die foto van dat plaatsnaambordje van Leek nou heen?

Dan is er nog het verschil in kwaliteit van de foto's. Je kan niet alles hebben, maar het komt doordat ik de oudste foto's (Een, Hongerige Wolf, Kleine Huisjes) allemaal met een ouderwets, analoog toestel gemaakt heb (APS, ach, das war einmal). Voor de andere foto's ben ik toch overstag gegaan en heb een digitale camera meegenomen.