Waarom ik dit allemaal een keer bij ben gaan houden, weet ik zelf ook niet meer. Maar goed, ooit ben ik dus begonnen met een lijst van alle optredens die ik door de jaren heen heb gezien. Het is geen opschepperij (zoals iemand ooit al es suggereerde), hoewel ik toegeef dat het bij het gaan naar concerten ook een sport van me is geworden om juist de act te spotten op het moment dat ie nog niet zo groot is dat ie Ahoy' kan vullen. Want laten we eerlijk zijn, het is toch veel leuker om een Tori Amos nog in het begin van haar carrire in de Doornroosje te zien spelen (neej, daar was ik niet bij) dan in een galmbak als Ahoy', of de Datsuns als ze nog een uitgebreide Nederlandse clubtournee doen, in plaats van slechts n enkel vluchtig optreden in de Paradiso of de Melkweg? Tot nu toe heb ik nog niet zo'n act in de lijst staan die later megagroot is geworden, hoewel, Muse in de kleine tent op Pinkpop 2000 en nog geen jaar later in de 013, mwa, dat komt redelijk in de buurt. En vooruit; Franz Ferdinand in het bovenzaaltje van Paradiso op London Calling in november 2003 (het optreden is later nog op een bootleg vinyl plaat verschenen die trots in mijn platenkast prijkt) en later headliner op Pinkpop en Lowlands.


De editie van 2000 was vl beter, maar het kaartje van de editie van 2001 was dan weer wel mooier.

De laatste jaren ga ik veel minder naar concerten. De tijd dat ik op maandelijkse basis minimaal n concert of festival (het liefst vl meer) bezocht, ligt in elk geval al geruime tijd achter me. Ik ben ook een stuk kieskeuriger geworden; geen zin meer om naar een aanstormend bandje te kijken waarvan je ( la Tori Amos in de Doornroosje) hoopt dat ze het later helemaal gaan maken, maar waar je een jaar later al niets meer van hoort. Als ik deze lijst zo doorkijk, kom ik geregeld namen tegen waarvan ik denk 'tja, dat was toen even een hype' of zelfs 'ook toen was die nog vrij onbekend, maar ik vond het wel wat aardigs hebben', maar waar zijn die in godsnaam gebleven? Vandaar dat ik me nu beperk tot de dingen die ik cht heel leuk vind. Ook daar zitten de nodige one-hit-wonders bij. Ach, zal wel.


Top 10

En omdat ik de onvermijdelijke lijstjesvraag vroeg of laat toch ga krijgen, hieronder een persoonlijke Top 10:

1. Paul McCartney, Gelredome, december 2009
Het kan ook tegenvallen. Je held live zien. Nouja, hld, het is de enige overgebleven Beatle die ook nog muzikaal tot iets in staat is, dus daar wil je toch heen. En vervolgens begint een tweeneenhalf uur durende show waarin zoveel geweldige klassiekers voorbij komen. Alleen het drie nummers tellende openingssalvo, bestaande uit Magical Mystery Tour, Drive My Car en Jet is al helemaal raak. Niet dat het daarna minder wordt. Bij artiesten die al enige tijd in de muziek zitten (bij McCartney een understatement) sta je vaak vermoeid met de handen over elkaar als de artiest in kwestie ook zonodig even wat nieuw werk moet spelen. Dat blijkt bij Macca geen enkel probleem. Hij speelt niet eens zoveel nieuw werk, maar een speciaal voor een nieuwe film geschreven liedje en twee nummers van The Fireman, een samenwerkingsverband met de producer Youth, passen perfect in de setlist. Gaandeweg de avond komen er steeds meer klassiekers van de Beatles voorbij, gedreven uitgevoerd door een uitstekende live band, gezongen door een uiterst bekwame en sympathieke zanger en dan ook nog ondersteund door geweldige visuals die ontroeren, maar die het concert ook weer niet te sentimenteel maken. McCartney heeft ruim vijftig jaar ervaring in de popmuziek. Die ervaring is elke seconde te merken in een show die tot in de puntjes is verzorgd.
Na afloop stond ik met open mond van verbazing in een van gelukzaligheid uit z'n voegen barstend Gelredome. Een gelukzalige roes waar ik nog een week in verkeerde; misschien was dat ook de reden dat ik een dag later spontaan een der mate lyrische recensie op de burelen van KindaMuzik bezorgde. Ik kon het niet helpen. Ik had niet verwacht dat er ooit nog een optreden zou komen dat beter was dan 16 Horsepower op Pinkpop 2000. Dat concert had dan ook mythische proporties gekregen, maar Macca overtreft het met gemak. De recensent van NRC Handelsblad begreep het en gaf het concert vijf uit vijf sterren. Bij de Volkskrant kreeg het optreden slechts vier uit vijf, waarmee die krant zich diskwalificeerde als kwaliteitskrant.

2. 16 Horsepower, Pinkpop, juni 2000
Je kan voor jezelf soms niet verklaren waarom een bepaald concert zo'n indruk op je maakt. Misschien was het omdat de verwachtingen al hooggespannen waren. Mijn buren indertijd waren erg into de serieuze, alternatieve pop en rock en die hadden het me sterk aangeraden. Ik, toch vooral 3FM luisteraar, kende 16 Horsepower niet eens. Maar ik moest er echt heen en ik had (en heb) de buren (ook al wonen ze tegenwoordig elders) hoog zitten, dus dat deed ik. Het begon een kwartier te laat omdat de celliste haar bril kwijt was geraakt, maar wat een overweldigende ervaring. Hel en verdoemenis in de muziek van David Eugene Edwards en consorten en dat dan tegen een gloedvolle zonsondergang. Er zijn weinig zangers die zoveel passie en gevoel in een lied kunnen leggen. Het veld bij het Noordpodium was echter half leeg, omdat een hoop publiek liever op een nabijgelegen camping naar een wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK Voetbal ging kijken. En Edwards was verstoord door een Nederlander die met een vlag van de Amerikaanse burgeroorlog stond te zwaaien: 'what are you waving that flag for?'
Jaren later zond de NPS een live registratie uit van een concert van 16 Horsepower op Lowlands. Dezelfde passie, dezelfde gekte. Het zweet droop van z'n voorhoofd en ik vond het geweldig. Mijn moeder vond het maar smerig: 'gatverdamme, wat een viezerik.' Die had het niet begrepen.
Weer later zag ik Woven Hand (het nieuwe 'project' van Edwards; 16 Horsepower was al uit elkaar gevallen omdat de andere bandleden het gerelifreak van Edwards te ver vonden gaan) in de Effenaar. De verwachtingen waren hooggespannen en ja, het was weer goed, maar de variatie, de subtiele lagen in de muziek en vooral de afwisseling in de harde en zachte stukken, die het concert op Pinkpop 2000 zo onvergetelijk hadden gemaakt, waren verdwenen. Jammer, toch nog een tegenvaller.

3. The White Stripes, Paradiso, mei 2003
Mijn neefje (hoewel hij nog een kop groter is dan ik en ik ben toch ook niet bepaald klein) had verklaard een groot fan van The White Stripes te zijn. Voor zijn zestiende verjaardag kreeg hij van mijn ouders twee kaartjes voor het concert in Paradiso. Eentje voor hem en eentje voor mij, ik zou 'm wel meeslepen (als ervaren concertganger). In dat jaar waren The White Stripes een grote hype, samen met The Strokes, maar Jack en Meg hadden (en hebben) toch mijn voorkeur; net even wat bijzonderder (ik heb qua bekendheid gelijk gekregen, The White Stripes doen het veel beter). Het optreden was heel erg goed, White was buiten zinnen, woest, gek, gestoord en de tent was uitverkocht. Ik was er dan ook goed vroeg voor opgestaan.
Later zouden The White Stripes Lowlands afsluiten en daar was niet iedereen even blij mee. Sommige mensen vonden dat duo maar niks als afsluiter. Dat ze naar verluidt ook nog acht ton hadden gekregen voor die show, was helemaal tegen het zere been. Onzin, het optreden op Lowlands was ook geweldig, wie dat niet kan waarderen heeft cht geen verstand van muziek (en dat zeg ik niet snel). Maar dat concert in die oude kerk in Amsterdam, dat zal ik nooit meer vergeten. Een unieke ervaring.
 
4. Belle & Sebastian, Vredenburg, maart 2004
Belle & Sebastian is berucht om hun optredens. Althans, dat wren ze tot (ongeveer) 2003. Ze gaven nauwelijks optreden en als ze dat al deden, waren het erg rommelige aangelegenheden, want het bleek de band zwaar te vallen om een coherent concert te verzorgen. Geeft niks, Belle & Sebastian heeft devote fans die de groep veel vergeven. Ze stonden ergens in 2001 of 2002 op Motel Mozaque, een uniek concert, omdat ze zo weinig optreden. Ik kon er helaas niet heen; ik had geen geld, ze zouden laat spelen en dan had ik ook nog eens een overnachting moeten boeken. Ik ben een groot fan, maar daar had ik dus net even geen zin in.
Een paar jaar later kreeg ik een herkansing. De groep had net Dear Catastrophe Waitress uitgebracht (niet mijn favoriete Belle & Sebastian plaat, dat is The Boy With The Arab Strap (alleen de titel al)), maar Belle & Sebastian zien: ja, heel erg graag. Dus ging ik op tijd naar de VVV om mijn kaartje te kopen. Het was in no time uitverkocht, dus ik was er gelukkig op tijd bij. Vlak voor het optreden kreeg ik nog bijna ruzie met een irritant meisje dat constant tegen me aan zat te duwen, in de hoop dat ik uit pure ergernis wel aan de kant zou gaan. Toen dat na een half uur duwen en trekken van haar kant echt niet ging lukken, liep ze met een hoop ergernis en kabaal boos weg. Tja. Het concert was goed, heel erg goed. Hoe Belle & Sebastian aan de reputatie van matige live band is gekomen: geen idee. Ze speelden lang, ze speelden goed en nodigden zelfs nog menig fan op het podium uit om met een paar liedjes mee te spelen. En dan was Dear Catastrophe Waitress toch echt niet hun beste plaat.

5. Low, Catharinakerk, januari 2009
In hoeverre heeft een locatie invloed op een concert? Veel. Het was het idee van de programmeur van het muziekcentrum om Low op Motel Mozaque te benaderen met een verzoek. Of ze met koor en klein orkest (soort van) in een kerk in Eindhoven op wilden treden, daaraan voorafgaand een week wilden repeteren en daarbij ook wat nieuw werk ten gehore wilden brengen. Daar hadden ze wel oren naar. Het optreden was in het kader van de Heartland expositie, een prestigieus project van het Van Abbemuseum met kunst uit het 'lege' midden van de VS. Low komt uit Minnesota, dus uit de regio.
Vooraf had ik m'n twijfels. Ik was bang dat het erg arty farty en ontoegankelijk zou zijn, maar dit bleek geenszins het geval. De kerk zat afgeladen vol, was bovendien prachtig verlicht en de akoestiek was subliem. Low speelde een paar van hun grootste hits (Sunflower, (That's How You Sing) Amazing Grace) als eerste en vervolgden met onbekender werk, maar dat bleek heel toegankelijk en erg goed. Het koor gaf geweldige begeleiding, het kerkorgel werd bij sommige nummers ingezet (met groot succes, het geluid van een kerkorgel waar vervolgens een gitaar met flinke reverb doorheen scheurt is goddelijk, zeker in Dinosaur Act, een hoogtepunt) en bij Pretty People liepen de koorleden met megafoons door de zijbeuken van de kerk, onderwijl in megafoons op fluistertoon teksten declamerend. Pretentieus, maar geweldig. Het concert werd afgesloten met het duistere Murderer.
Het duurde tweeneenhalf uur en na afloop waren er intense omhelzingen met de koorleden en de leden van Low op het podium (altaar) te zien. Een catharsis; na een week hard werken en repeteren. In de hoop dat dit ooit nog uitgebracht wordt, maar dat zou dan wel op dvd moeten zijn; voor het totaalplaatje.

6. PJ Harvey, The Music In My Head, juni 2004
Polly Jean was rond de eeuwwisseling erg hip. Met haar album Stories From The City, Stories From The Sea probeerde ze het mainstream publiek te bereiken, iets dat niet echt gelukt is. Opvolger Uh Huh Her was dus expres weer een moeilijke (en eigenlijk niet zo heel goede) rockplaat. Zo was de titel afgeleid van een nummer dat niet op het album stond (het zou er niet op passen) en dat ze enkel live speelde. Vrienden van me beweerden dat het 'te goed' was voor het album. Desondanks was ik tussen die twee albums in wel fan geworden.
Op Lowlands 2003 speelde PJ Harvey in de Alpha, de grootste tent. Toen was ze al erg in vorm, al blijft het iets waar je van moet houden - m'n medefestivalganger had er toch een stuk minder mee. Jammer voor hem. Maar een klein jaar later, in het Theater aan het Spui in Den Haag, was het pas echt raak. Een vrij kleine zaal en Polly Jean was erg in vorm. Ruige vrouw, goede liedjes en ze zong de longen uit haar lijf. En inderdaad, ook Uh Huh Her werd gespeeld, een waanzinnig goede song.
Ik heb het elders op deze site al es geschreven, maar er zijn weinig zangeressen die zo onbeschaamd - excusez le mot - geil (maar op een onderkoelde, afstandelijke manier) kunnen zingen. En overtuigend. Als Polly Jean zingt dat ze je pik eraf gaat snijden, dan ben je bang dat ze het ook cht gaat doen. Dat live meemaken is beangstigend n intrigerend.

7. Chris Chameleon, Folkwoods, augustus 2007
Het leuke van Folkwoods is dat je er regelmatig verrast wordt (zie ook nr. 9, Chumbawamba). En dat zeg ik niet alleen omdat ik wat PR voor het festival doe. Maar van het solo-optreden van Chameleon verwachtte ik vooraf niet zoveel. Ik kende 'm nog als zanger van Boo!, had 'm in die hoedanigheid ook es zien optreden in de Effenaar en tegenwoordig was hij solo actief. Dat het iets heel bijzonders was, bleek wel uit het feit dat de organisatie 'm speciaal voor dit optreden over had laten vliegen uit z'n thuisland Zuid-Afrika. Chameleon zal dat maar wat graag gedaan hebben, want in Nederland stond z'n solocarrire met dit optreden meteen op de kaart: zo'n duizend man in de tent die allemaal meteen verkocht waren.
Wat doet hij nou eigenlijk? Chameleon is een begenadigd zanger die iets van vier of vijf octaven aan kan, maar ook een charmante performer is. Hij praat de liedjes luchtig aan elkaar, maakt grappen en grollen, weet allerlei geluiden met z'n stem na te bootsen en heeft een mooi oeuvre, waarbij de liedjes in het Zuid-Afrikaans nt wat leuker zijn dan die Engelstalige, vooral omdat die taal zo mooi is. Na een uur spelen krijgt Chameleon een staande ovatie en staan veel mensen met open mond van verbazing nog na te genieten. Cd's vinden gretig aftrek.
Een paar maanden later komt Chameleon weer naar Nederland, voor een uitgebreide clubtournee. Voorafgaand aan z'n optreden in de Effenaar doe ik een interview met 'm, voor KindaMuzik. En hij komt nota bene bij het lokale radiostation (waar ik vrijwilliger ben) op bezoek en speelt daar enkele liedjes. Het blijkt een timide jongen en ik krijg de indruk dat z'n carrire van toevalligheden en impulsieve acties aan elkaar hangt. Wel is hij weer charmant en opnieuw heel geestig. Weer een jaar later zie ik 'm in Meneer Frits, het caf naast het muziekcentrum. Het zaaltje is uitverkocht. Na afloop koop ik een cd, vraag hoe het ermee is en of ie zich ons interview nog kan herinneren. Hij kijkt me lang verbaasd aan: 'Euh nee... sorry.'
Tja, hij is dus cht een beroemdheid in Zuid-Afrika en doet aan de lopende band interviews.

8. Coldplay, Ahoy', november 2002
Het voorprogramma, het Schotse Idlewild dat indertijd flink in opkomst was, viel vies tegen. Dit vooral vanwege een te zware bas die ervoor zorgde dat het bier uit m'n bekertje trilde.
Coldplay daarentegen was geweldig. Parachutes was een soort standaardalbum dat elke muziekliefhebber indertijd diende te hebben, om van 'goede smaak' te getuigen. A Rush Of Blood To The Head durf ik zelfs te kenschetsen als een moderne klassieker (die ik overigens pas vlak voor het concert gekocht heb). Maar dit was de tournee die van Coldplay een stadionband maakte. Met nummers als Politik, In My Place en natuurlijk Clocks kon elke arena platgespeeld worden. Voeg daar nog een hoop videobeelden en een gelikte show aan toe en het plaatje was compleet. Ook al werd er afgesloten met een melig liedje in het Nederlands dat Mooie Ellebogen scheen te heten. Chris Martin had het jaren geleden eens van Nederlandse vrienden geleerd.
Een paar jaar later zou Coldplay het album X & Y komen promoten met een optreden op een geheime locatie in Amsterdam. Ik won een toegangskaartje en het optreden vond plaats in de Melkweg. Ook dit was bijzonder mooi en in tegenstelling tot velen vond (en vind) ik X & Y een prima album. Iets dat ik met Viva La Vida and Death and All His Friends weer veel minder heb.

9. Chumbawamba, Folkwoods, augustus 2005
Chumbawamba? Was dat niet dat zooitje ongeregeld dat halverwege jaren negentig ineens een top-10 hit te pakken had met pub song Tubthumpin'? Ja, die dus. Opvolger Amnesia ('do you suffer from long time memory loss / I don't remember') deed hoegenaamd niks en de groep verdween weer in de anonimiteit. Ook volgende albums deden niks. Wat ik toen niet wist, was dat het een zwaar links radicale groep was, afkomstig uit de krakersscene en dat de tonnen opbrengst die de groep verdiend moet hebben met die ene hit, linea recta waren overgemaakt aan communistische en socialistische organisaties, voornamelijk in Zuid-Amerika. Kortom, fijne groep.
Verbazing alom toen op Folkwoods 2005 ineens Chumbawamba geprogrammeerd stond. De groep zal hun neus ophalen voor commercie, dus je zal ze niet zien op festivals die georganiseerd worden door grote festivalmolochs als Mojo (zo vermoed ik), maar op een kleinschalig, onafhankelijk festival als Folkwoods zijn ze helemaal op hun plek. Hun muziek klopte ook; de laatste cd heette English Rebel Songs en bevatte protestsongs uit de Engelse muziekhistorie. Die werden veelal a capella gebracht met een vrij statische show. Maar die liedjes waren geweldig en de respons van het publiek was eveneens geweldig. Veel verstokte hippies die enthousiast reageerden en begonnen te joelen bij weer een protestsong. De politieke overtuiging van Chumbawamba ging er bij dit publiek sowieso in als zoete koek. De band had het zichtbaar naar hun zin en genoot. Dat is misschien nog wel het leukste, om een groep zo te zien genieten.
Chumbawamba dat groepje van Tubthumpin'? Dat blijft een geweldige song, maar de meer recente career moves zijn net zo interessant.

10. Franz Ferdinand, Eurosonic, januari 2004
Ik zag Franz Ferdinand op London Calling, november 2003. Toen was de groep nog volslagen onbekend, maar ik had een paar weken eerder in Londen de eerste EP gekocht. Ze speelden in het bovenzaaltje, dat afgeladen vol was (niet zo heel gek trouwens). Het optreden zou later op vinyl als bootleg uitgebracht worden, een soort van 'officile' bootleg, want de band had er toestemming voor gegeven (bij de eerste tweeduizend exemplaren van het debuut is zelfs een bonus-cd met die bootleg meegeleverd), maar het was nog erg wennen. Er was op dat moment nog geen enkele sprake van een punkfunk revival, die zou pas een paar maanden later losbarsten.
De buzz rond Franz Ferdinand ging begin januari pas goed lopen. 3FM pikte eerste single Darts Of Pleasure op en op Eurosonic wist ik, samen met de vrienden met wie ik er was, dat ik dit mest gaan zien. 's Middags hadden we Herman Grimme (Splitsing, Jazzpolitie) zien optreden bij een huiskamerconcert en hij vroeg ons, na afloop bij de naborrel, nog: 'wat is d band van deze editie?' Wij zeiden: Franz Ferdinand. Grimme kende de muziek niet, maar vond het sowieso een erg goede bandnaam. Ik moest er nog aan wennen. Franz Ferdinand speelde in Vera, toch al het beste gitaarhol van Nederland, en de zaal was afgeladen vol. Waar ik twee maanden eerder nog wat verbaasd zat te kijken naar dit zooitje ongeregeld, ging ik nu volledig los en de groep speelde geweldig. De bassist (die blonde, het kan ook een gitarist zijn geweest) keek me gedurende het hele optreden strak aan. Hij leek stijf van de drugs te staan. Wazig. Het gaf het optreden voor mij persoonlijk net nog even wat extra spanning.
Een maand later zou Take Me Out uitkomen en brak Franz Ferdinand groot door. Het betekende de grootse terugkeer van de Britse pop op Nederlandse bodem (na enkele magere jaren) en de groep zou later dat jaar nog heel veel in Nederland optreden. Maar ik was erbij (ik was ook bij n van de weinige optredens van The Libertines in Nederland, een paar jaar eerder op Eurosonic. Ook geweldig, maar dat is een ander verhaal).

Mijn allereerste popconcert. Verloochen nooit je jeugdliefdes.
!!! Lowlands, Biddinghuizen augustus 2006
Admiral Freebee Groene Engel, Oss
Eurosonic, Groningen
oktober 2003
januari 2004
AfroCubism
Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven
november 2010
Air Traffic
Pukkelpop, Hasselt-Kiewit
augustus 2009
Tim Akkerman
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2012
Alamo Race Track Effenaar, Eindhoven
Groene Engel, Oss
februari 2002
oktober 2003
Allez Soldaat
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2011
Amadou & Mariam Lowlands, Biddinghuizen augustus 2005
Ambrozijn Folkwoods, Nuenen
Folkwoods, Nuenen
augustus 2004
augustus 2005
Amsterdam Klezmer Band
(& Bob Fosko)
Virus Festival, Eindhoven
Effenaar, Eindhoven
juni 2002
maart 2003
An & Jan
Parktheater, Eindhoven
november 2010
Anouk Noorderslag, Groningen januari 2002
The Apers Nirwana Tuinfeest, Lierop augustus 2002
Arab Strap London Calling, Amsterdam november 2003
Arcade Fire
Heineken Music Hall, Amsterdam
augustus 2011
Architecture In Helsinki Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2007
Arctic Monkeys Paradiso, Amsterdam mei 2006
Armand Folkwoods, Nuenen augustus 2006
sgeir
Iceland Airwaves, Reykjavk
013, Tilburg
november 2013
november 2013
Attwenger Folkwoods, Nuenen
Lowlands, Biddinghuizen
augustus 2005
augustus 2005
Asaf Avidan & The Mojos
Effenaar, Eindhoven
maart 2013


Babyshambles
Festival deBeschaving, Utrecht
augustus 2008
Bad Manners Nirwana Tuinfeest, Lierop augustus 2000
The Bad Shepherds
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2009
Joan Baez
Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven
april 2011
Baka Beyond
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2008
Band Of Horses
Paradiso, Amsterdam
Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht
februari 2011
november 2012
Band Of Skulls
Klokgebouw, Eindhoven
februari 2012
Band Zonder Banaan Folkwoods, Nuenen augustus 2004
Basement Jaxx Pinkpop, Landgraaf juni 2001
Baskery
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2012
Bauer Vredenburg, Utrecht maart 2004
Beam OJC Nirwana, Lierop december 2001
Beef Effenaar, Eindhoven
Nirwana Tuinfeest, Lierop
Stadhuisplein, Eindhoven
Effenaar Nieuwbouw Manifestatie, Eindhoven
Noorderslag, Groningen
013, Tilburg
Effenaar, Eindhoven
mei 2002
augustus 2002
september 2002
oktober 2002
januari 2003
maart 2003
maart 2004
Belle & Sebastian Vredenburg, Utrecht
Paradiso, Amsterdam
Lowlands, Biddinghuizen
maart 2004
mei 2006
augustus 2006
The BellRays Effenaar, Eindhoven september 2002
Beoga
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2010
Sarah Bettens (K's Choice) The Music In My Head, Den Haag juni 2004
Bettie Serveert
 
Groene Engel, Oss
Effenaar, Eindhoven
mei 2003
november 2006
Bonnie 'Prince' Billy & Matt Sweeney Lowlands, Biddinghuizen augustus 2005
Bintangs Parkpop, Den Haag juni 2002
Bjrk Cultuurpark Westergasfabriek, Amsterdam juli 2007
Bjrn Again Lowlands, Biddinghuizen augustus 2003
The Black Keys
Klokgebouw, Eindhoven
februari 2012
Mary Black
Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven
Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven
februari 2000
maart 2002
Blanche Lowlands, Biddinghuizen augustus 2004
Blf Noorderslag, Groningen
Markt, Eindhoven
Pinkpop, Landgraaf
januari 2002
april 2006
juni 2006
Blood Red Shoes
Pukkelpop, Hasselt-Kiewit
augustus 2009
Luka Bloom Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven
Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven
Parkpop, Den Haag
Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven
Naked Song Festival, Eindhoven
maart 2001
november 2002
juni 2003
november 2005
mei 2007
Blue Grass Boogiemen
Naked Song Festival, Eindhoven
Van Abbemuseum, Eindhoven
Folkwoods, Eindhoven
mei 2007
oktober 2008
augustus 2011
Blur
Hyde Park, Londen
juli 2009
Bombay Bicycle Club
London Calling, Amsterdam
november 2009
Boo! Effenaar, Eindhoven maart 2004
Bots Folkwoods, Eindhoven
Folkwoods, Eindhoven
Temporary Art Center, Eindhoven
augustus 2001
augustus 2009
april 2013
The Boxer Rebellion
London Calling, Amsterdam
november 2009
BoySetsFire Lowlands, Biddinghuizen augustus 2003
James Dean Bradfield (Manic Street Preachers) Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2006
Brainstorm Eurosonic, Groningen januari 2007
The Bravery Lowlands, Biddinghuizen augustus 2005
Moya Brennan (Clannad) Folkwoods, Nuenen augustus 2004
Bright Eyes Tivoli, Utrecht februari 2005
Bromheads Jacket Eurosonic, Groningen januari 2007
Jackson Browne
Cirkus, Stockholm
juni 2010
Ane Brun The Music In My Head, Den Haag
Lowlands, Biddinghuizen
juni 2004
augustus 2005
Built To Spill
Incubate, Tilburg
september 2013
Bush Pinkpop, Landgraaf juni 2000


Caesar Altstadt, Eindhoven april 2001
Caesars Palace Eurosonic, Groningen januari 2002
Calexico Lowlands, Biddinghuizen
Effenaar, Eindhoven
augustus 2003
mei 2006
.Calibre Virus Festival, Eindhoven mei 2003
Isobel Campbell & Mark Lanegan
Effenaar, Eindhoven
september 2010
Candybar Planet Effenaar, Eindhoven januari 2003
Keith Caputo Effenaar, Eindhoven oktober 2003
Eliza Carthy Band Folkwoods, Nuenen augustus 2004
Nick Cave & The Bad Seeds Lowlands, Biddinghuizen augustus 2005
CCC Inc. Folkwoods, Eindhoven
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2001
augustus 2012
Chris Chameleon (Boo!)


Folkwoods, Eindhoven
Effenaar, Eindhoven
Meneer Frits, Eindhoven
Koninginnedag Festival, Eindhoven
Koningstheater, Den Bosch
Folkwoods, Eindhoven
Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven
augustus 2007
november 2007
oktober 2008
april 2009
november 2009
augustus 2011
februari 2012
Tracy Chapman Vredenburg, Utrecht februari 2003
Chumbawamba Folkwoods, Nuenen augustus 2005
Clock DVA
Incubate, Tilburg
september 2013
Clor Eurosonic, Groningen januari 2006
Cloud Control
Doornroosje, Nijmegen
Effenaar, Eindhoven
september 2011
november 2011
Annemarieke Coenders & Wim Sebo
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2010
Coldplay Ahoy', Rotterdam
Melkweg, Amsterdam (i.h.k.v. 3FM Pop Secret)
november 2002
april 2005
Colour Of Fire Lowlands, Biddinghuizen augustus 2004
Commodore 64 Orchestra Virus Festival, Eindhoven juni 2007
The Concretes Eurosonic, Groningen januari 2005
Concubine
W2, Den Bosch
Virus Festival, Eindhoven
oktober 2001
juni 2002
Lo Cr De La Plana
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2010
The Coral Lowlands, Biddinghuizen
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
augustus 2003
augustus 2005
Graham Coxon Lowlands, Biddinghuizen augustus 2004
The Cribs
Festival deBeschaving, Utrecht
augustus 2008
Crowded House
Heineken Music Hall, Amsterdam
juni 2010
Jamie Cullum Paradiso, Amsterdam
Rockin' Park, Nijmegen
november 2004
juni 2005

Ellen Ten Damme Pinkpop, Landgraaf
Effenaar, Eindhoven
juni 2001
juni 2010
Fabiana Dammers
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2009
Evan Dando (Lemonheads) W2, Den Bosch november 2003
The Dandy Warhols
Paradiso, Amsterdam
Parkpop, Den Haag
juni 2002
juni 2002
Darwin Deez
London Calling. Amsterdam
april 2010
Daryll-Ann Effenaar, Eindhoven
Doornroosje, Nijmegen
februari 2002
april 2004
Das Pop Virus Festival, Eindhoven
Pinkpop, Landgraaf
Festival deBeschaving, Utrecht
Effenaar, Eindhoven
mei 2001
juni 2001
augustus 2008
oktober 2009
Datsuns Effenaar, Eindhoven september 2002
De La Vega Eurosonic, Groningen januari 2006
Deftones Pinkpop, Landgraaf juni 2006
Deirdre Folkwoods, Nuenen augustus 2006
Delays Effenaar, Eindhoven mei 2004
Brett Dennen
Catharinakerk, Eindhoven
november 2011
The Departure Rockin' Park, Nijmegen juni 2005
dEUS Lowlands, Biddinghuizen augustus 2004
The Dillinger Escape Plan
Effenaar, Eindhoven
februari 2008
Dimension Seven Nirwana Tuinfeest, Lierop augustus 2002
The Divine Comedy Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2006
Dommelvolk: Rawazzie
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2008
Dropkick Murphys Effenaar, Eindhoven juni 2001
The Drums
Effenaar, Eindhoven
november 2011Steve Earle
Enmore Theatre, Newtown, Sydney
november 2008
Eboman Plaza Futura, Eindhoven september 2005
Echoboy Tivoli, Utrecht maart 2003
Kathleen Edwards Parkpop, Den Haag juni 2003
Editors Lowlands, Biddinghuizen augustus 2005
eels Effenaar, Eindhoven oktober 2001
Elbow Paradiso, Amsterdam maart 2004
EmBRUN Folkwoods, Nuenen augustus 2006
Enter Shikari
Effenaar, Eindhoven
januari 2010
Epica
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2007
Erland & The Carnaval
London Calling, Amsterdam
april 2010
Everlast
Doornroosje, Nijmegen
oktober 2013Faithless Lowlands, Biddinghuizen augustus 2004
Feeder Lowlands, Biddinghuizen
Rockin' Park, Nijmegen
augustus 2003
juni 2005
Fever Ray
Pukkelpop, Hasselt-Kiewit
augustus 2009
Fiamma Fumana Folkwoods, Nuenen augustus 2006
Fiery Furnaces London Calling, Amsterdam november 2003
The Flaming Lips Pinkpop, Landgraaf juni 2006
Fleet Foxes
Live at the Marquee, Cork
juni 2011
Fleetwood Mac
Madison Square Garden, New York
Ahoy, Rotterdam
juni 2009
oktober 2009
Flogging Molly Effenaar, Eindhoven december 2003
Flook
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2007
Foo Fighters Lowlands, Biddinghuizen augustus 2003
Robert Forster (The Go-Betweens)
Iceland Airwaves, Reykjavk
oktober 2013
The Frames Eurosonic, Groningen
Lowlands, Biddinghuizen
januari 2004
augustus 2006
Michael Franti & Spearhead Pinkpop, Landgraaf juni 2001
Franz Ferdinand London Calling, Amsterdam
Eurosonic, Groningen
Lowlands, Biddinghuizen
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
november 2003
januari 2004
augustus 2004
augustus 2005
Fratelli Mancuso
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2009
Fu Manchu Effenaar, Eindhoven juni 2003
Future Of The Left
Pukkelpop, Hasselt-Kiewit
augustus 2009Sergent Garcia Eurosonic, Groningen januari 2002
Gare du Nord
Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven
januari 2014
Garmarna Folkwoods, Nuenen augustus 2005
The Gaslight Anthem
Pinkpop, Landgraaf
juni 2009
The Gathering Effenaar, Eindhoven
Parkpop, Den Haag
mei 2003
juni 2004
Mary Gauthier Naked Song Festival, Eindhoven mei 2007
Gem Virus Festival, Eindhoven
The Music In My Head, Den Haag
juni 2004
juni 2004
Get Cape. Wear Cape. Fly
Festival deBeschaving, Utrecht
augustus 2008
Glasvegas
Pukkelpop, Hasselt-Kiewit
augustus 2009
Godspeed You Black Emperor! Effenaar, Eindhoven april 2002
Gold Panda
Iceland Airwaves, Reykjavk
november 2013
Gomez Pinkpop, Landgraaf juni 2000
Jos Gonzlez Eurosonic, Groningen januari 2006
Good Charlotte 013, Tilburg december 2003
The Go! Team Eurosonic, Groningen januari 2005
Grandaddy Effenaar, Eindhoven november 2003
John Grant
Iceland Airwaves, Reykjavk
november 2013
David Gray Pinkpop, Landgraaf juni 2006
Adam Green
Festival deBeschaving, Utrecht
augustus 2008
Green Hornet Virus Festival, Eindhoven mei 2003
Green Lizard Nirwana Tuinfeest, Lierop augustus 2002
Herman Grimme Live In The Livingroom, Groningen januari 2004
Israel Nash Gripka
Meneer Frits, Eindhoven
april 2011
Raymond van het Groenewoud
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2011
Boudewijn de Groot Stadsschouwburg, Eindhoven juni 2005
Guano Apes Pinkpop, Landgraaf juni 2000
GusGus Virus Festival, Eindhoven juni 2007Hard-Fi Effenaar, Eindhoven februari 2006
Beth Hart Eurosonic, Groningen januari 2004
PJ Harvey Lowlands, Biddinghuizen
The Music In My Head, Den Haag
augustus 2003
juni 2004
Heavy Trash
Effenaar, Eindhoven
januari 2010
Heideroosjes Nirwana Tuinfeest, Lierop augustus 2002
Hi-Dramatic Nirwana Tuinfeest, Lierop augustus 2002
The Hives Lowlands, Biddinghuizen
Paradiso, Amsterdam
augustus 2004
oktober 2004
't Hof Van Commerce Virus Festival, Eindhoven mei 2003
Hot Hot Heat Lowlands, Biddinghuizen augustus 2003
The House Of Love Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2005I Am Kloot Effenaar, Eindhoven
Festival deBeschaving, Utrecht
december 2004
augustus 2008
Idlewild Ahoy', Rotterdam november 2002
Iggy & The Stooges Lowlands, Biddinghuizen augustus 2006
Ignite Streetwise Festival, Eindhoven september 2001
Incense Virus Festival, Eindhoven mei 2003
Infadels Lowlands, Biddinghuizen augustus 2006
Interpol
Westfalenhalle 2, Dortmund
november 2010
Islands Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2006Marike Jager Folkwoods, Nuenen
Popronde, Eindhoven
Folkwoods, Eindhoven
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2004
november 2004
augustus 2007
augustus 2009
Jagwar Ma
Iceland Airwaves, Reykjavk
oktober 2013
Jamie T Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2007
Jane Doe Eurosonic, Groningen januari 2002
Janez Detd 013, Tilburg december 2003
Jimmy Eat World Paradiso, Amsterdam maart 2005
JJ72 013, Tilburg
Pinkpop, Landgraaf
april 2001
juni 2001
Joan As Police Woman Lowlands, Biddinghuizen augustus 2006
Johan Altstadt, Eindhoven
Virus Festival, Eindhoven
Pinkpop, Landgraaf
Effenaar, Eindhoven
Lowlands, Biddinghuizen
april 2001
mei 2001
juni 2001
oktober 2001
augustus 2006
Johnossi Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2007
Danko Jones Effenaar, Eindhoven december 2003Kadril Folkwoods, Eindhoven augustus 2001
Kaiser Chiefs Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2005
Kaizers Orchestra Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2005
Kalio Gayo
Folkwoods, Eindhoven
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2001
augustus 2011
Paul Kalkbrenner
Pukkelpop, Hasselt-Kiewit
augustus 2009
Keane Melkweg, Amsterdam
Lowlands, Biddinghuizen
Rockin' Park, Nijmegen
juli 2004
augustus 2004
juni 2005
De Kift Virus Festival, Eindhoven
Effenaar, Eindhoven
juni 2004
januari 2005
The Killers
Pinkpop, Landgraaf
mei 2009
Kirsten AOR De Bunker, Eindhoven maart 2002
The Kooks Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2006
KoRn Pinkpop, Landgraaf juni 2001
Kraftwerk 013, Tilburg
Pukkelpop, Hasselt-Kiewit
Iceland Airwaves, Reykjavk
juli 2005
augustus 2009
november 2013
Lenny Kravitz Rockin' Park, Nijmegen juni 2005
Krezip Pinkpop, Landgraaf
Nirwana Tuinfeest, Lierop
Pinkpop, Landgraaf
juni 2000
augustus 2000
juni 2001
Kris Kristofferson
013, Tilburg
december 2012
K's Choice Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven
Pinkpop, Landgraaf
december 2000
juni 2001
Lenny Kuhr
Folkwoods, Nuenen
augustus 2004
Dayna Kurtz
Effenaar, Eindhoven
februari 2013Lagwagon Lowlands, Biddinghuizen augustus 2003
Las Pinkpop, Landgraaf
Effenaar, Eindhoven
juni 2000
december 2001
Seth Lakeman
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2011
Lamb Lowlands, Biddinghuizen augustus 2003
Nynke Laverman Folkwoods, Nuenen augustus 2005
The Libertines Eurosonic, Groningen januari 2003
Limp Bizkit Pinkpop, Landgraaf juni 2001
David Lindley
Cirkus, Stockholm
juni 2010
Loney, Dear Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2007
35007 Eurosonic, Groningen
Effenaar, Eindhoven
januari 2003
juni 2003
Fay Lovsky Theater Markant, Uden maart 2004
Low
Catharinakerk, Eindhoven
januari 2009
Lucky Fonz III
Folkwoods, Eindhoven
Effenaar, Eindhoven
augustus 2007
mei 2009
Lnasa Folkwoods, Nuenen augustus 2006Gerard Van Maasakkers
(zie ook RoyAkkers)
Folkwoods, Eindhoven
Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2001
september 2002
augustus 2012
Macaco Lowlands, Biddinghuizen augustus 2006
Amy MacDonald
Pinkpop, Landgraaf
juni 2009
Sarah MacDougall
Iceland Airwaves, Reykjavk
november 2013
Shane MacGowan & The Popes Nirwana Tuinfeest, Lierop augustus 2002
Madrugada Pinkpop, Landgraaf juni 2000
The Magic Numbers Lowlands, Biddinghuizen
Eurosonic, Groningen
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
augustus 2005
januari 2007
augustus 2007
The Mahones Folkwoods, Nuenen augustus 2004
Mala Vita Virus Festival, Eindhoven
Folkwoods, Eindhoven
juni 2005
augustus 2009
Malajube Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2007
Mambo Kurt
Silverdome, Zoetermeer
oktober 2009
Mando Diao Lowlands, Biddinghuizen
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
Pinkpop, Landgraaf
augustus 2003
augustus 2005
juni 2009
Manic Street Preachers Pinkpop, Landgraaf juni 2001
Mardi Gras BB Eurosonic, Groningen januari 2002
Massive Attack Lowlands, Biddinghuizen augustus 2006
Scott Matthew
Catharinakerk, Eindhoven
november 2011
Paul McCartney
Gelredome, Arnhem
december 2009
Roger McGuinn (The Byrds) The Music In My Head, Den Haag juni 2004
James Vincent McMorrow
Catharinakerk, Eindhoven
november 2011
Me First and the Gimme Gimmes
Pinkpop, Landgraaf
mei 2009
Melys Cul De Sac, Tilburg maart 2002
Ad van Meurs & Friends
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2010
Mew Eurosonic, Groningen januari 2006
MGMT
Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht
oktober 2013
Millionaire Virus Festival, Eindhoven juni 2002
Mimezine Parkpop, Den Haag juni 2002
Moby Pinkpop, Landgraaf juni 2000
Mogwai Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
Festival deBeschaving, Utrecht
augustus 2006
augustus 2008
Moke
Effenaar, Eindhoven
november 2009
Jason Molina (Songs: Ohia) Virus Festival, Eindhoven juni 2005
Moloko Virus Festival, Eindhoven mei 2003
Allison Moorer
Enmore Theatre, Newtown, Sydney
november 2008
Morning Runner Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2006
Morrissey Heineken Music Hall, Amsterdam
Pinkpop, Landgraaf
Heineken Music Hall, Amsterdam
De Vereeniging, Nijmegen
Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven
april 2006
juni 2006
december 2006
november 2009
augustus 2011
Motorpsycho Effenaar, Eindhoven
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
mei 2006
augustus 2006
Pete Murray Pinkpop, Landgraaf juni 2006
Muse Pinkpop, Landgraaf
013, Tilburg
juni 2000
april 2001
The Music Eurosonic, Groningen januari 2002
Mystery Jets
 
Eurosonic, Groningen
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
januari 2006
augustus 2006Nada Surf Effenaar, Eindhoven
Tivoli, Utrecht
Effenaar, Eindhoven
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
Vera, Groningen
Effenaar, Eindhoven
Effenaar, Eindhoven
oktober 2002
maart 2003
juli 2003
augustus 2005
december 2005
maart 2006
juli 2010
The Naked and Famous
Tivoli, Utrecht
april 2011
Kate Nash Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2007
Youssou N'Dour Parkpop, Den Haag juni 2003
Neeka Eurosonic, Groningen januari 2003
New Found Glory
Pukkelpop, Hasselt-Kiewit
augustus 2009
Night Beds
Bitterzoet, Amsterdam
april 2013
Nits Eurosonic, Groningen
Parkpop, Den Haag
Stadsschouwburg, Eindhoven
januari 2004
juni 2004
oktober 2005
Nizlopi Lowlands, Biddinghuizen augustus 2006
No Blues Folkwoods, Nuenen augustus 2006
No Use For A Name Paaspop, Schijndel april 2006
Noah and the Whale
Doornroosje, Nijmegen
oktober 2011
Heather Nova 013, Tilburg
Lowlands, Biddinghuizen
juli 2004
augustus 2005
Novastar Pinkpop, Landgraaf
Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
juni 2000
december 2000
augustus 2006
Nuff Said Virus Festival, Eindhoven mei 2001
Paolo Nutini Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2006Oasis Pinkpop, Landgraaf juni 2000
Agnes Obel
Live at the Marquee, Cork
juni 2011
Obi The Music In My Head, Den Haag
013, Tilburg
juni 2004
juli 2004
Oceansize Lowlands, Biddinghuizen augustus 2004
Oh Susanna
Meneer Frits, Eindhoven
mei 2008
Ojos De Brujo Eurosonic, Groningen januari 2003
The Offspring Lowlands, Biddinghuizen augustus 2004
OLaBOLA Noorderslag, Groningen januari 2003
Ben Ottewell (Gomez) Eurosonic, Groningen januari 2007
Outkast Pinkpop, Landgraaf juni 2001
Ozark Henry W-Hal (Technische Universiteit), Eindhoven
Virus Festival, Eindhoven
april 2002
juni 2005Roy Paci & Aretuska Parkpop, Den Haag juni 2004
Palinckx Virus Festival, Eindhoven juni 2002
Owen Pallett
Live at the Marquee, Cork
juni 2011
Panic! At The Disco Lowlands, Biddinghuizen augustus 2006
The Partysquad
Hart van Holland, Nijkerk
mei 2012
Max Pashm
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2008
Bart Peeters Folkwoods, Nuenen augustus 2005
Jack Peate
London Calling, Amsterdam
november 2009
Mercedes Pen Folkwoods, Nuenen augustus 2006
Katy Perry
Pinkpop, Landgraaf
juni 2009
Persil Eurosonic, Groningen januari 2006
Pet Shop Boys
Heineken Music Hall, Amsterdam
Lotto Arena, Antwerpen
juni 2009
december 2009
Peter, Bjrn & John Eurosonic, Groningen januari 2007
Peter Pan Speedrock Nirwana Tuinfeest, Lierop
Noorderslag, Groningen
Nirwana Tuinfeest, Lierop
Effenaar Nieuwbouw Manifestatie, Eindhoven
OJC Nirwana, Lierop
Virus Festival, Eindhoven
Paaspop, Schijndel
augustus 2000
januari 2002
augustus 2002
oktober 2002
september 2003
juni 2004
april 2006
Le Peuple De L'Herbe Eurosonic, Groningen januari 2005
Phoenix Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2005
An Pierl Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven
Virus Festival, Eindhoven
maart 2001
juni 2002
Pixies Lowlands, Biddinghuizen augustus 2005
A Place To Bury Strangers
Effenaar, Eindhoven
juli 2011
Placebo
Pukkelpop, Hasselt-Kiewit
augustus 2009
Po' Girl
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2011
Polarkreis 18
Effenaar, Eindhoven
september 2007
The Polyphonic Spree Lowlands, Biddinghuizen
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
augustus 2003
augustus 2005
Praga Khan Virus Festival, Eindhoven juni 2002Quit Your Dayjob Lowlands, Biddinghuizen augustus 2005Racoon OJC Nirwana, Lierop
Noorderslag, Groningen
Cult & Tumult Festival, Veldhoven
013, Tilburg
W2, Den Bosch
Paaspop, Schijndel
oktober 2001
januari 2002
september 2002
maart 2003
november 2003
april 2006
Radio 4 Lowlands, Biddinghuizen augustus 2004
Radiohead Pinkpop, Landgraaf juni 2001
The Rakes Effenaar, Eindhoven oktober 2005
Rancid Lowlands, Biddinghuizen augustus 2003
Rapalje
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2009
The Rasmus Effenaar, Eindhoven februari 2004
The Raveonettes Lowlands, Biddinghuizen augustus 2003
Razorlight Lowlands, Biddinghuizen
Paradiso, Amsterdam
augustus 2004
december 2006
Red Hot Chili Peppers Pinkpop, Landgraaf juni 2006
Relax Effenaar, Eindhoven december 2005
R.E.M. Rockin' Park, Nijmegen juni 2005
Lou Rhodes (Lamb) Effenaar, Eindhoven juni 2006
Jonathan Richman Effenaar, Eindhoven september 2007
The Rifles Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2006
Rigby
Effenaar, Eindhoven
november 2009
Gabriel Rios Melkweg, Amsterdam
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
maart 2005
augustus 2007
The Riplets 013, Tilburg maart 2003
Josh Ritter Melkweg, Amsterdam september 2007
RK Veulpoepers BV 3.0
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2012
Roosbeef Folkwoods, Nuenen
Effenaar, Eindhoven
augustus 2006
oktober 2009
Rowwen Hze Folkwoods, Nuenen
Effenaar, Eindhoven
augustus 2005
december 2006
Roxette Ahoy', Rotterdam september 1994
JW Roy (& Band)
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2010
JW Roy (& Friends)
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2008
RoyAkkers Folkwoods, Nuenen augustus 2005
Ryksopp Lowlands, Biddinghuizen augustus 2005St. Thomas Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2005
Savage Garden Vredenburg, Utrecht november 2000
Saybia Lowlands, Biddinghuizen
Effenaar, Eindhoven
augustus 2003
september 2004
Scissor Sisters Lowlands, Biddinghuizen augustus 2004
The Script
Pinkpop, Landgraaf
juni 2009
Seedling Virus Festival, Eindhoven
OJC Nirwana, Lierop
mei 2001
december 2001
The Sheer Effenaar, Eindhoven februari 2004
Sick Of It All Effenaar, Eindhoven februari 2004
Paul Simon Ahoy', Rotterdam juli 2002
Martin Simpson
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2011
16 Horsepower Pinkpop, Landgraaf juni 2000
Ska-P Parkpop, Den Haag juni 2003
Slagerij Van Kampen Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven mei 2003
Slick 57 Paradiso, Amsterdam maart 2003
Smalltown Romeos Grand Caf Berlage, Eindhoven december 2002
Smogus Noorderslag, Groningen januari 2003
Snow Patrol
Pinkpop, Landgraaf
Pukkelpop, Hasselt-Kiewit
juni 2009
augustus 2009
Anne Soldaat
Effenaar, Eindhoven
november 2009
Solex Virus Festival, Eindhoven juni 2005
Solo Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2006
Sons and Daughters Lowlands, Biddinghuizen augustus 2005
Sons of Noel and Adrian
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2011
Omar Souleyman
Iceland Airwaves, Reykjavk
november 2013
Soulfly Pinkpop, Landgraaf juni 2006
Soulwax Lowlands, Biddinghuizen augustus 2004
The Soundtrack of Our Lives Eurosonic, Groningen januari 2004
The Spades Streetwise Festival, Eindhoven
Noorderslag, Groningen
Lowlands, Biddinghuizen
september 2001
januari 2003
augustus 2003
Speedy J. Virus Festival, Eindhoven juni 2004
Frdrique Spigt
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2012
Spinvis Noorderslag, Groningen januari 2003
The Spirit That Guides Us Virus Festival, Eindhoven juni 2002
Spiritualized - Acoustic Mainlines Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2007
Bruce Springsteen & The E-Street Band
Pinkpop, Landgraaf
mei 2009
The Stands The Music In My Head, Den Haag juni 2004
Stereophonics Pinkpop, Landgraaf
Lowlands, Biddinghuizen
juni 2001
augustus 2003
Angus Stone
Tivoli, Utrecht
oktober 2012
Angus & Julia Stone
Festival deBeschaving, Utrecht
augustus 2008
Stornoway
London Calling, Amsterdam
Bitterzoet, Amsterdam
april 2010
april 2013
The Stranglers Parkpop, Den Haag juni 2004
The Streets Lowlands, Biddinghuizen
Lowlands, Biddinghuizen
augustus 2004
augustus 2006
Stuurbaard Bakkebaard Virus Festival, Eindhoven
Noorderslag, Groningen
mei 2001
januari 2002
The Subways Eurosonic, Groningen
Lowlands, Biddinghuizen
januari 2005
augustus 2005
Suimasen Virus Festival, Eindhoven
Noorderslag, Groningen
OJC Jonosh, Asten-Heusden
mei 2001
januari 2002
april 2002
Sukilove. Eurosonic, Groningen
Groene Engel, Oss
januari 2003
mei 2003
Sum 41 Lowlands, Biddinghuizen augustus 2003
The Sunshine Underground Eurosonic, Groningen januari 2007
Supersub Effenaar, Eindhoven oktober 2001
Supertramp Ahoy', Rotterdam mei 2002
Surfer Blood
Westfalenhalle 2, Dortmund
november 2010Meindert Talma
(& The Negroes)
Live In The Livingroom, Groningen
Cul De Sac, Tilburg
januari 2004
mei 2005
Tannahill Weavers Folkwoods, Nuenen augustus 2006
El Tattoo Del Tigre 013, Tilburg
Eurosonic, Groningen
november 2003
januari 2005
Teitur
 
013, Tilburg
Naked Song Festival, Eindhoven
februari 2005
mei 2007
Television The Music In My Head, Den Haag juni 2004
This Beautiful Mess Doornroosje, Nijmegen april 2004
3 Daft Monkeys
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2010
Tindersticks Pinkpop, Landgraaf juni 2001
The Ting Tings

Pinkpop, Landgraaf
Pukkelpop, Hasselt-Kiewit
juni 2009
augustus 2009
Emmett Tinley (The Prayer Boat) Virus Festival, Eindhoven mei 2003
Toploader Pinkpop, Landgraaf juni 2001
Emilana Torrini
Iceland Airwaves, Reykjavk
oktober 2013
Travis Pinkpop, Landgraaf juni 2000
Treble Virus Festival, Eindhoven juni 2004
True Widow
Effenaar, Eindhoven
december 2013
Tunng Eurosonic, Groningen
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
januari 2007
augustus 2007
Turin Brakes Tivoli, Utrecht
Lowlands, Biddinghuizen
april 2003
augustus 2003
Twarres Cult & Tumult Festival, Veldhoven september 2002
Two Gallants
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2007Underworld
STRP Festival, Eindhoven
november 2010
Urban Dance Squad Lowlands, Biddinghuizen augustus 2006
Urban Trad.
Folkwoods, Eindhoven augustus 2001Vampire Weekend
Pukkelpop, Hasselt-Kiewit
augustus 2009
Van Katoen Noorderslag, Groningen
Lowlands, Biddinghuizen
januari 2003
augustus 2004
Suzanne Vega Parkpop, Den Haag juni 2002
The Veils Effenaar, Eindhoven
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
mei 2004
augustus 2006
Velvet Revolver Lowlands, Biddinghuizen augustus 2004
Venus In Flames Eurosonic, Groningen
013, Tilburg
Paradiso, Amsterdam
januari 2004
februari 2004
maart 2004
The View Eurosonic, Groningen
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
januari 2007
augustus 2007
Kurt Vile and The Violators
Effenaar, Eindhoven
december 2013
The Virgins
Pukkelpop, Hasselt-Kiewit
augustus 2009
Vive La Fte AOR De Bunker, Eindhoven
Lowlands, Biddinghuizen
augustus 2002
augustus 2003
Voicst Virus Festival, Eindhoven
Festival deBeschaving, Utrecht
juni 2005
augustus 2008
The Von Bondies Effenaar, Eindhoven
Parkpop, Den Haag
september 2002
juni 2004
Voxtrot
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2007Martha Wainwright Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2006
The Watchman Meneer Frits, Eindhoven september 2006
The Waterboys Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
Bospop, Weert
augustus 2007
juli 2008
Wealthy Beggar Live In The Livingroom, Groningen
Eurosonic, Groningen
013, Tilburg
Technische Universiteit, Eindhoven
januari 2004
januari 2004
februari 2004
mei 2004
Paul Weller
Effenaar, Eindhoven
oktober 2008
Wende Globe Theater, Eindhoven oktober 2005
Whipster Noorderslag, Groningen januari 2003
Simone White
Effenaar, Eindhoven
juli 2009
The White Stripes Paradiso, Amsterdam
Lowlands, Biddinghuizen
mei 2003
augustus 2004
Wilco Tivoli, Utrecht mei 2002
Wild Beasts
London Calling, Amsterdam
november 2009
Wir Sind Helden Effenaar, Eindhoven september 2007
Within Temptation
Folkwoods, Eindhoven
Parkpop, Den Haag
augustus 2001
juni 2002
Chris Wood
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2012
Hawksley Workman & The Wolves London Calling, Amsterdam november 2003
Woven Hand Effenaar, Eindhoven juli 2006
The Wrens Haldern Pop Festival, Rees-Haldern augustus 2006Yevgueni
Folkwoods, Eindhoven
augustus 2010
Neil Young
Bospop, Weert
juli 2008Zita Swoon Pinkpop, Landgraaf juni 2001
Zornik Virus Festival, Eindhoven
Nirwana Tuinfeest, Lierop
juni 2002
augustus 2002
The Zutons Lowlands, Biddinghuizen
Haldern Pop Festival, Rees-Haldern
augustus 2004
augustus 2006
zZz Virus Festival, Eindhoven
Lowlands, Biddinghuizen
juni 2004
augustus 2005

Een bizar verhaal. Indertijd dacht de organisatie van de Effenaar dat The Bellrays d groep van de toekomst zou worden. The Von Bondies, mwa, dat werd als aardig voorprogramma gezien en de Datsuns uit Nieuw-Zeeland, dat leek ze waarschijnlijk al helemaal niks. Vlak voor het concert hadden de Datsuns al een miljoenendeal getekend, The Von Bondies hebben later enkele succesvolle albums uitgebracht en The Bellrays? Die zijn nog steeds zo underground als toen. Op zich een goeie band, maar ik vond The Von Bondies en de Datsuns toch veel leuker.

* Deze lijst is dus nog lang niet volledig, zo heb ik al het lokale/regionale talent dat ik ooit es live heb mogen bewonderen weggelaten. Zodoende ontbreken onder anderen Aggieland (Openbare Bibliotheek Eindhoven), Antro (W2), The Apemen (Streetwise Festival), Artefact (013, Effenaar), Bad Cheetah (Pop-Ei), Ballerina Liberation Front (Altstadt, Effenaar), Brainstew (Cult & Tumult Festival), David Brown & The Hotspurs (La Folie), Cape Canaveral (Virus Festival), Crpes (Pop-Ei), Dependent (Pop-Ei), Djinn (Pop-Ei), Dodger (Pop-Ei), Dutchtoon (studio Radio E-FM), Dysseldonk (Openbare Bibliotheek Eindhoven), Emily (AOR De Bunker), Emotional Elvis (013), End Of Silence (Pop-Ei), Enforced (Pop-Ei), Fair Play Committee (Technische Universiteit), Fameless (Pop-Ei), Five Finger Discount (Pop-Ei), Fontyss Extract (Pop-Ei), Gazpacho (Pop-Ei, Effenaar, Burgers, Jerry's Music Caf), Gifkip (Pop-Ei, studio Radio E-FM), Glenn (Effenaar, Cult & Tumult Festival), Glow (Pop-Ei), The Hans Janssens (Nirwana Tuinfeest), Inner Strength (Folkwoods), Javel (2B), Lupu Negru (Effenaar, Pop-Ei, La Folie), Mark Foggo's Skasters (Effenaar), Moral Anxiety (Pop-Ei, La Folie), My Sister Susan (Pop-Ei), Necronomic (Pop-Ei), One Harry (Pop-Ei), One Inch Men (La Folie), [Opiate] (Pop-Ei), Orange Grove (Effenaar), Pillars (W2), Plastic Soul (La Folie), Red King Rising (Effenaar), The Rose Frustrates (2B), 69 Charger (La Folie), Shine (Paradiso), Skeem (Pop-Ei), Sk;rl (W2), Sleepingdog (013), SnOwball (AOR De Bunker, Altstadt, Effenaar, Jerry's Music Caf), Someone Stole Our Melon (Pop-Ei), Sorus (2B), Speedking (Effenaar), Supernatural (W2), Sweet Assembler (Pop-Ei), Toadstool (Virus Festival), United Sounds Soundsystem (Effenaar), Universen (Pop-Ei), Unpure (Pop-Ei), The Ventilators (OJC Nirwana), Vladimir (Virus Festival), Walter (Pop-Ei), W-Nun Henk (Folkwoods), Wiseguy (OJC Nirwana), Yunic (Burgers) en Zomotta (W2) in deze lijst.

** Verder heb ik alles weggelaten waar ik mij eigenlijk diep voor schaam (Brainpower in de Paradiso (okee, was als onderdeel van de Grote Prijs van Nederland Hiphop/R&B Finale in de Paradiso (in 1999) waar een kennis van me aan meedeed)) en S.O.A.P. (in het voorprogramma van Savage Garden in de Vredenburg).

*** De reden waarom een band wel of niet in bovenstaande lijst voorkomt is nogal arbitrair, als een lokale groep ook in de rest van Nederland bekendheid geniet, is dat voor mij over het algemeen wel voldoende. En een cd-recensie in de OOR staat voor mij ook wel enigszins gelijk met erkenning, hoewel ik een obscure Japanse meidenpunkband als Thug Murder (of was het Thug Murders?) weer wel weggelaten heb. Hetzelfde geldt voor buitenlandse support acts als Whirlwind Heat of Electric Eel Shock. Soms is de buitenlandse support act wl genoemd en dan wassut misschien een groep die op dat moment een bescheiden hype teweegbracht.

**** En dan heb ik bij het live bijwonen van sommige radio of televisieprogramma's wel es een optreden meegekregen. Zo trad Rowwen Hze zo'n vijf jaar trug op in Spijkers Met Koppen en een paar jaar later Guus Meeuwis & Vagant. En bij het televisieprogramma De Plantage zag (en vooral) hoorde ik Cecilia Bartoli. Da's geen pop, maar ook heel mooi.


Het leukste festival dat ik ken, was/is Virus. Een soort Lowlands in 't klein, dat wordt gehouden op het terrein van de Technische Universiteit. Het slaat af en toe een paar jaar over. Hopelijk komt het weer een keertje terug. Andere leuke festivals? Lowlands, al is me dat eigenlijk iets te groot, Festival deBeschaving (ook een soort Lowlands in 't klein) en Eurosonic.

Festival pagina

Voor al die festivals die ik door de jaren heen heb bezocht, heb ik er een aparte lijst van gemaakt. Veel festivals heb ik na een paar bezoekjes wel gezien, vandaar dat ik vaak na drie of vier edities af haak. Sommige festivals waren eenmalig, of bestaan inmiddels niet meer. Bij sommige meerdaagse festivals ben ik n dag geweest, soms alle dagen. Trouwens, de tijd dat ik naar meerdaagse festivals ging, ligt een beetje achter me. Ik heb altijd een bloedhekel aan festivalcampings gehad, waardoor ik de laatste jaren Lowlands heb gemist. Misschien moet ik es overwegen een camping in de buurt te boeken en dan naar het terrein te fietsen, want voor de rest 'dig' ik dat festival wel. Folkwoods is natuurlijk een beetje 'mijn' festival, vandaar dat het lijstje jaartallen bij dat festival best lang aan het worden is. Festivals staan alleen vermeld als ik er wel een hele dag ben geweest; niet voor slechts n optreden.

Pinkpop
2000, 2001, 2006, 2009
Nirwana Tuinfeest
2000, 2002
Virus Festival
2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007
Folkwoods
2001, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012
Streetwise Festival
2001
Eurosonic
2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007
Noorderslag
2002, 2003
Parkpop
2002, 2003, 2004
Cult & Tumult Festival
2002
Lowlands
2003, 2004, 2005, 2006
London Calling
2003, 2009 (II), 2010 (I)
The Music In My Head
2004
Rockin' Park
2005
Haldern Pop
2005, 2006, 2007
Naked Song Festival
2007
Bospop
2008
Festival deBeschaving
2008
Pukkelpop
2009


Musical pagina

Ik hou niet van musicals. Dus dat ik hier toch een soort van lijstje heb, mag een klein wonder heten. In musicals wordt belachelijk veel gezongen (ik weet het, dat is een kenmerk van het genre), terwijl dat nergens voor nodig is. En ik hou al helemaal niet van die truttige Joop van den Ende megaproducties, waarbij de nadruk vooral op het woord 'mega' ligt. Als we op de middelbare school dan naar Londen en daar ook een voorstelling werd bezocht, koos ik liever een toneelstuk, zoals The Mousetrap. Maar soit, je wordt ouder (en milder) en als je dan jaren later weer in Londen (of New York) bent, met je toch even gaan en is er natuurlijk altijd wel nt een musical bij die jou aanspreekt. En toegegeven, de musicals die ik heb gezien, waren erg geslaagd. Dus ziehier, een bescheiden lijstje. Maar met al die internationale reizen van de laatste tijd, zal het vanzelf wel verder groeien. Val ik straks toch nog door de mand als musicalhater.

Avenue Q
Gielgud Theatre, Londen
juli 2009
Jersey Boys
Prince Edward Theatre, Londen
september 2013
Monty Python's Spamalot
Palace Theatre, Londen
december 2007
Porgy and Bess
Richard Rodgers Theatre, New York
juni 2012
Priscilla, Queen Of The Desert
Palace Theatre, Londen
mei 2010
Rock Of Ages
Brooks Atkinson Theatre, New York
juni 2009
Silence! The Musical
9th Space Theatre, Performance Space 122, New York
juni 2012

Kleinkunst/Cabaret pagina

Een beetje in navolging van mijn muzieksectie kwam ik op het idee om hetzelfde te doen met cabaretiers. Ik ben niet zo'n fanatiek bezoeker van cabaretvoorstellingen, zeker niet in vergelijking met die enorm lijst popconcerten van hierboven. Toch is het door de jaren heen een redelijk lijstje aan het worden en leek het me wel aardig om ook dat es bij te gaan houden. Veel optredens heb ik gezien op het enorm leuke Virus Festival dat elk jaar n of twee cabaretiers programmeert. Ook in het programma van Lowlands is ruimte voor comedy of cabaret ingeruimd. De indeling in het overzicht is een klein beetje anders; zo heb ik er ook - waar het een specifiek programma betrof - de naam bij vermeld. Overigens weet ik bij die festival optredens nooit in hoeverre dat de echte zaalshows zijn die verzorgd worden. Bij Leon van der Zanden ging een groot deel van de uur speeltijd op aan een - overigens hilarisch - stuk over een mobiel die in de zaal afging.

Boom Chicago! Why Aren't You Happy Yet? Lowlands, Biddinghuizen augustus 2004

Last One To Leave The Planet, Turn Off The Lights!
The Seven Deadly Dutch Sins
Parktheater, Eindhoven
Parktheater, Eindhoven
september 2008
oktober 2013
Herman Finkers Kalm Aan En Rap 'n Beetje Stadsschouwburg, Eindhoven mei 1998
Youp van 't Hek De Wereld Draait Door Stadsschouwburg, Eindhoven september 2001
Brigitte Kaandorp Badwater Stadsschouwburg, Eindhoven augustus 2002
Andr Manuel Tier! Virus Festival, Eindhoven juni 2002
Van Muiswinkel & Van Vleuten
Prediker & Hooglied
Parktheater, Eindhoven
april 2008
Plien & Bianca Ngorongoro Stadsschouwburg, Eindhoven oktober 2004
Katinka Polderman - Virus Festival, Eindhoven juni 2005
Vliegende Panters Hype Globe Theater, Eindhoven 1999/2000*
Jeffrey Spalburg - Virus Festival, Eindhoven juni 2007
Diederik van Vleuten
Daar Werd Iets Groots Verricht
Parktheater, Eindhoven
januari 2011
Leon van der Zanden Hoerejong Virus Festival, Eindhoven juni 2004
Kristel Zweers Tegenspraak Virus Festival, Eindhoven juni 2005

* Mocht iemand het meer precies weten, graag! Ik weet nog dat het een reprise was en de voorstelling werd gegeven in het Globe Theater (dat was de kleine zaal van de Stadsschouwburg Eindhoven) en het jaartal moet ook ongeveer kloppen. Het stomme is dat ik van alle concerten of voorstellingen de toegangskaartjes bewaar, maar deze is er toch tussendoor geglipt.