Hoi, ik ben Guidje. Ik ben niet met die naam geboren (goh). Er zijn mensen die denken dat Guidje staat voor 'guitig', maar die mensen zijn gewoon suf, want als ik mezelf naar 'guitig' had willen vernoemen, dan had ik mezelf wel Guitje genoemd. Guidje komt derhalve van Guido en het zal ergens in 1999 zijn geweest dat zuslief ICQ op onze computer installeerde en erop stónd dat ook ik mee ging chatten. Wat mijn nickname was? 'Wasda?' Toen ze het uitgelegd had, antwoordde ik 'doe maar Guidje.' Dit zonder er verder over na te denken en pas later realiseerde ik me dat Guidje rijmt op mietje (leuk) en dat er inderdaad een link met guitig te maken valt. In 2000 was het begonnen met een eigen website, maar over die geschiedenis elders meer. Chatten deed ik sinds maart 2000 veelvuldig op #nachtdienst, maar de laatste jaren steeds minder en minder. Inmiddels is de chat officieel 'opgeheven.' Jammer. ICQ gebruik ik al helemaal niet meer, msn ook niet. Chatten wordt overschat. Ik doe ook niet aan hyves, myspace of twitter en m'n cu2 pagina is al jaren niet meer bijgewerkt; die moet ik nodig es opheffen.

O wacht, ik zit wel (heel profi) op Facebook en LinkedIn.Goed. Ik vind dit een erg coole foto, gemaakt door Laura Thijssen, op Skogskyrkogården in Stockholm. Wat bij foto's van mij altijd wel prettig is: ik sta er niet zo duidelijk op. Het doet er namelijk niet zoveel toe hoe ik eruit zie en trouwens, wie wat rond speurt op internet, kan zat oudere foto's van mij vinden. Internet is onverbiddelijk. Al betreft het dus redelijk oude foto's en je natuurlijk nooit zeker weet of het wel echt deze Guidje betreft (er circuleren namelijk diverse Guidje's op internet (zo origineel was ik nou ook weer niet) en ik heb geen idee hoe mijn naamgenoten er precies uitzien). Kortom: bespaar je de moeite.

Verder wat feiten. Ik ben in 1981 geboren in Eindhoven. Wie m'n site bekijkt, kan merken dat ik een paar grote interessegebieden heb: muziek, aardrijkskunde, puzzels bedenken, lijstjes maken, geschiedenis, radio maken en pubquizzen. Met (alternatieve) muziek ben ik sinds eind jaren negentig vrij fanatiek bezig, aardrijkskunde vond ik al interessant sinds ik op m'n vijfde met m'n neus boven de atlas hing en pardoes een nieuw landje ontdekte (Liechtenstein), puzzels bedenk ik al sinds m'n vijfde of zesde (tot complete puzzelboekjes voor die goede Sint aan toe) en geschiedenis betreft vooral de Middeleeuwen en vroege Nederlandse literatuur. Radio maken doe ik sinds december 2000, maar de laatste tijd wat minder. Ach, ik vind zoveel dingen leuk.

De laatste (belangrijkste) hobby is quizzen. Begin 2005 kwam er een quizmaster op bezoek in het radioprogramma bij E-FM Eindhoven die vertelde over het fenomeen pubquizzen en sindsdien quiz ik mee in het team D-Generation in Café De Wildeman in Eindhoven. De hoofdprijs van muziekquizzen in Eindhoven (en omgeving) wordt geregeld weggekaapt door een door mij samengestelde gelegenheidsformatie, liefst deelnemend onder een naam die verwijst naar een hit van de Pet Shop Boys. Verder heb ik meegedaan aan televisiequizzen. In 2002 heb ik aan Twee voor Twaalf deelgenomen en in 2008 heb ik Met het Mes op Tafel gewonnen. En dan bedoel ik álle rondes: de eerste ronde, de halve finale én de finale. Leverde me toch ruim vijftienduizend euro op. Van het prijzengeld kon ik eindelijk eens een stoere fiets kopen (fietsen, ik zou het geen wielrennen willen noemen, is ook tof), een digitale camera en op reis naar Sydney in Australië en Nieuw-Zeeland. Later volgde nog een stedentrip naar New York.

In september en oktober 2010 heb ik nog een poging gedaan in te cashen bij Een Tegen 100. Het ging aanvankelijk best goed. Toen een speelster die naast Caroline Tensen stond afviel, was ik over als één van de laatste elf, maar werd niet door de computer uitgekozen. De nieuwe speler speelde in korte tijd tientallen spelers weg en ik bleef als één van de laatste vier tegenspelers over. Ik kon nog net vertellen hoe ik heet en wat voor werk ik doe, om vervolgens een complete black-out te krijgen en te struikelen op een vraag waarop ik het antwoord onder 'normalere' omstandigheden (Een Tegen 100 is als quiz een enorme mindfucker, dus als speler is het zaak niet te bezwijken onder die enorme druk) zeker had geweten. Het trauma is inmiddels redelijk verwerkt. Redelijk. Over op z'n vroegst twee jaar mag ik weer meedoen.

Dan moet ik het tot slot nog even hebben over de radioquizzen. Juni 2009 was het tijd voor de Nationale Nieuwsquiz op Radio 1. Daar won ik de weekprijs van 300 euro, mede dankzij een monsterscore van 119 punten (één van de hoogste ooit). En november 2009 deed ik mee aan het introspel bij schiffers.fm, op Radio 2. Daar wist ik in een halve minuut acht intro's te raden. Zeker geen ultieme 'high score,' maar op zich best goed (er zijn maandwinnaars geweest met zoveel goede antwoorden, dus met een beetje mazzel...). Nu pas realiseer ik me dat ik al aan veel radiospelletjes mee heb gedaan. Zo heb ik in het verleden twee keer Nachttriviant gewonnen op 3FM (in één aflevering tegen de Dollybirds gespeeld die op Oerol optraden), heb ik het popduel bij Paul Rabbering (32 punten, twee punten onder het record, ik sta inmiddels in de Hall of Fame) én Twaalf voor Twee bij Claudia D'r Op gewonnen. En dat terwijl ik helemaal niet zo mediageil ben. Ik moet hier toch es m'n beroep van gaan maken.

Overigens ben ik van mening dat er een Nederlandse variant van de briljante BBC quiz Eggheads (ik ben fan van Judith) moet komen. Met ikke als één van de Eggheads.

"That's all folks."