Ik geef het toe, ik was niet bepaald gelukkig op het moment. Ik bedacht elke dag de internetvariant van de Nationale Nieuwsquiz, maar zat daarnaast allerhande websites van landelijke radioprogramma's te beheren. Ach, ik kan redelijk overweg met internet, maar was toch echt liever radio aan het maken. Het ultieme dieptepunt bij dat beheer was het 'schoonhouden' van het forum van stand.nl. Schoonhouden hield in de praktijk namelijk in dat alle extreem-rechtse reacties gewist dienden te worden en de posters een reprimande of een (tijdelijke) schorsing moesten krijgen. Die waren daar vervolgens niet van gediend ('hoezo mag ik niet zeggen dat alle moslims geitenneukers zijn. Dat is toch vrijheid van meningsuiting?' "Dat doe je dan maar ergens anders, maar níet hier!"), allerlei vervelende e-mails tot gevolg hebbend. Want natuurlijk was ik, als moderator zijnde, een exponent van die vermaledijde linkse media. Op een vrijdagmiddag schreef ik al die ergernis van me af. Met onderstaande brief als gevolg.Hilversumgrad, 26 maart 2009

 


 

Gegroet kameraad,

 

In reactie op uw bericht het volgende. U heeft het wellicht al gemerkt aan de aanhef, maar u heeft volledig gelijk als u ons beschuldigt van ‘linkse kliek’ of ‘linkse media.’ We zijn altijd weer verbaasd over hoe onze luisteraars dat toch weer telkens te weten komen, maar we zullen u eens een geheimpje vertellen over hoe onze werkdag eruit ziet.

‘s Morgens komen alle werknemers van de publieke omroep tezamen in de Grote Omroephal van het Volk in Hilversumgrad. Daar zingen we gezamenlijk, terwijl vanaf een verhoging de portretten van Josef Stalin, Mao Zedong en Kim Jong-Il op ons neerkijken, de Internationale. Als de sfeer er echt goed in zit (en dat is meestal wel het geval), zingen we ook nog Morgenrood. Daarna gaan we met de afzonderlijke redacties bij elkaar zitten en discussiëren we over de ideeën uit wat we de ‘Communistische Canon’ noemen. Boeken van Karl Marx, Friedrich Engels en Mao Zedong. Nou, om heel eerlijk te zijn, zoveel wordt er niet gediscussieerd, want dat is bij onze ideologie niet de bedoeling. En daarbij, we zijn het toch altijd met elkaar eens.

Vervolgens gaan we aan de slag. We bekijken de persberichten die zijn binnengekomen en kijken welk nieuwsfeitje ons het beste bevalt. Dat wil zeggen, hoe kunnen wij onze overtuiging het best bij de luisteraar voor het voetlicht brengen? Dus als we persberichten binnenkrijgen over de bij u zo geliefde PVV, dan willen wij daar uiteraard wel aandacht aan besteden, maar noemen we de naam van de Grote Blonde Roerganger enkel in verband met woorden als ‘fascist,’ ‘Tweede Wereldoorlog,’ ‘haatzaaier’ en ‘islamhater.’ Want we dulden geen andere mening dan die van onszelf, zoals u al zo terecht had geconstateerd.

Dan gaan we naar het forum van ons geweldige programma stand.nl en kijken we welke meningen ons welgevallig zijn. Die mogen blijven staan en dat niet alleen, een paar van onze medewerkers loggen in (onder een valse naam) en gaan die meningen nog even extra benadrukken. Dit doen ze door middel van oneliners als ‘dat vind ik nou ook,’ ‘helemaal mee eens’ en ‘het moet niet gekker worden.’ Dat is nog best lastig, want je wilt niet teveel in herhaling vervallen.

De meningen die ons niet bevallen, gooien we natuurlijk weg. We hebben forumregels en die dienen alleen het grotere ideaal: de verspreiding der linkse ideologieën. Want wij weten wel wat goed voor het volk is. Als forumleden heel mondig beginnen te worden (en dat is niet de bedoeling), dan delen we schorsingen uit en vermelden we erbij dat hier niet over in discussie mag worden gegaan. Ergens is dat wel grappig; de mensen die boos zijn omdat hun bericht verwijderd is, zijn vaak heel erg voor strenge regels. Dus wij passen die dan toe, op ons forum. Grappig he? Nouja, u vindt het misschien niet grappig, wij in elk geval wel. Het heeft ons al de bijnaam ‘Stasi’ opgeleverd.

‘s Avonds gaan we dan nog even bij elkaar zitten, spreken we dag door en leggen we verantwoording af aan de Grote Apparatchik in Den Haag. U weet wel, die wijsneus met die gleufhoed die over de media gaat. En dan komen we tot de prettige conclusie dat we de ons onwelgevallige meningen weer vakkundig hebben weggedrukt en onze eigen – uiteraard linkse - mening weer flink onder de aandacht hebben gebracht.

En thuis in ons bedje dromen we dan over de socialistische heilstaat en de wereldrevolutie die aanstaande is.

Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben ingelicht, namens de moderatoren van het forum van stand.nl en met Revolutionaire Groet,


 

 

 

 

 

P.S. Uw schorsing blijft natuurlijk gehandhaafd.