Toen ik een paar maanden op de administratie bij een verzekeringsmaatschappij (ze doen in uitvaarten en zitten in het zuiden des lands, dus dan weet je het wel) werkte en regelmatig adreswijzigingen door moest voeren, maakte ik veel gebruik van de site postcode.nl om de gegevens te achterhalen van mensen die hun eigen postcodes niet wisten (of waren vergeten in te vullen). Na een poosje wist ik wel ongeveer welke postcode bij welke regio in Nederland hoorde: 4000 is in Zeeland, 6200 is in Limburg, 9800 is in Groningen. En de eerste postcode zou ongetwijfeld 1000 AA zijn en die zou overeenkomen met Postbus 1 te Amsterdam. Ik probeerde het uit en het bleek te kloppen. En andersom? Zou 9999 ZZ bestaan? De hoogst mogelijke postcode? Ja hoor, het bestaat. De Knolweg (goede naam), reeks 1002 (idioot hoog) te Stitswerd, gemeente Eemsmond. En inderdaad, in de provincie Groningen.Maar ja, dat hoge reeksnummer baarde me ook wat zorgen. Want zou die postcode wel écht bestaan? Ik bedoel, écht, met huizen die deze postcode hebben? En bestaat de Knolweg überhaupt wel? De meningen zijn verdeeld. Aan de ene kant had je dus deze uitkomst bij postcode.nl, maar de wikipedia pagina over Stitswerd (ja, die bestaat) heeft het over een 'fictieve' postcode (wat dat ook moge zijn). Bovendien, een reeksnummer van 1002 is belachelijk hoog, zeker voor een gehucht met zeventig inwoners. En het kan natuurlijk altijd zijn dat de PTT, bij de verdeling van de postcodes, in 1978, heeft besloten dat er een soort bovengrens bij de postcodes moest zijn en die (logischerwijs) bij 9999 ZZ heeft getrokken. Tja. Er is er maar één manier om daar achter te komen en dat is er langs gaan. Dat is sowieso een leuk fietstochtje, want het Groningse platteland is erg mooi én erg pittoresk (om dat truttige woord er ook maar meteen bij te pakken). En dan ligt Stitswerd ook nog op een wierde. Dan ben ik helemaal om.

Ik dus met mijn mooie hybride fietsje de trein in. Een heel eind en daar kwam nog bij dat de trein twee uur vertraging had vanwege een aanrijding en ik pardoes bij het verkeerde station uitstapte (ik wilde in Winsum uitstappen, maar bleef zitten tot Warffum). Daardoor werd m'n fietstochtje wat ingewikkelder. Voordeel: bij het station van Warffum stond een plattegrond van de regio en daar stond zowaar de Knolweg op aangegeven. Een smal weggetje dat tussen de weilanden door schijnt te lopen en ik zou er makkelijk moeten kunnen komen. Hij bestaat dus.

Ik begon mijn fietstocht, eerst op de weg richting Oostervalge, daarna de spoorwegovergang over langs een afvalverwerkingsbedrijf. Ah, een wegwijzer. En het zou niet ver moeten zijn. Een smal weggetje (alle weggetjes zijn er smal), langs een parkeerplaats en over een houten bruggetje (die ken ik nog wel van mijn speurtocht naar het bordje van Kleine Huisjes) en dan zou ik in de buurt moeten komen. Eerst nog een weg af fietsen en dan kom ik vanzelf wel op een T-splitsing uit. Warempel, nu al raak!Vanuit dit bordje is het rechtsaf en nog 1 kilometer naar Stitswerd. Het is een weggetje waar geen huizen aan liggen. Nog niet. Het is enkel weiland en de enige 'gelukkigen' die gebruik mogen maken van het 'privilege' van het bezitten van de postcode 9999 ZZ, lijken een stel schapen, koeien en paarden te zijn. Hmm, zouden ze het zich realiseren? Ik vermoed van niet. Een koe kijkt verstoord op als ik een foto van 'm maak. Sterallures. Dus zouden ze toch op de hoogte zijn van hun unieke positie? Stitswerd zelf is een gehucht dat heel erg weinig voorstelt. Wel heel rustig. En pittoresk. Een paar smalle straatjes met enkel kleine huisjes en veel jonge gezinnen, maar die indruk kan ook komen doordat het zomervakantie is. Als het dorpje vijf straten telt, is het veel. Verder is er hét kerkje dat, als je vanuit een andere richting komt, heel mooi op de wierde schijnt te liggen. En er zijn zowaar een dorpshuis en een klein haventje, gelegen aan de - jaja - Havenweg. De Knolweg houdt op in Stitswerd, maar er liggen wél boerderijen aan. Zouden die dan de postcode 9999 ZZ hebben?


Goh, je kan er bijna een ansichtkaart van maken (op de foto helemaal linksboven zie je trouwens de Knolweg, met erg weinig bebouwing). De Akkemaweg is de straat met de hoogste postcode die wél in gebruik is, namelijk 9999 XL. Bovendien loopt die Knolweg helemaal door tot in het gehucht Rottum en daar hebben de paar huizen die aan de Knolweg liggen de postcode 9998 XE. Maar dat roept wederom de vraag op: die paar boerderijen die aan de Knolweg in Stitswerd liggen, die moeten toch ook een postcode hebben? Als die niet de postcode 9999 ZZ hebben, wat hebben zij dan wel als postcode? Een nieuwe zoekactie op postcode.nl levert uiteindelijk dit ietwat vreemde antwoord op:Waarmee is aangetoond dat de postcode 9999 ZZ inderdaad 'fictief' is en de enigen die aan de Knolweg wonen die de postcode 9999 ZZ bezitten, een kudde schapen en een stel koeien zijn.

Stuur ze es een kaartje:

De diertjes
Knolweg ?
9999 ZZ Stitswerd

Kunnen ze vast wel waarderen. En anders de PTT wel.