Eigenlijk is het in de 'serieuze' muziekkringen waarin ik me beweeg not done om de Top 2000 leuk te vinden. De algemene consensus is dat het een oubollige lijst is met draken van platen en slappe muzak. Niet waar. Of, nouja, gedeeltelijk dan. De platen in de Top 100 zijn grotendeels inderdaad kapotgedraaid en ik snap wérkelijk niet wie er zo stupide is om nog op Bohemian Rhapsody te stemmen (maar blijkbaar heel veel, gezien de nr. 1 positie in bijna alle edities), maar de kracht van de Top 2000 schuilt wat mij betreft vooral in wat er onderin de Top 2000 staat. Daarin staan vaak de onbekendere plaatjes die je niet dagelijks meer op de radio hoort. Het is daar ook vrij makkelijk om de lijst te halen, ik meen dat een plaatje rond de tweehonderd stemmen nodig heeft om de onderste regionen te bereiken. De eerste jaren stemde ik vooral op wat ík op dat moment leuke platen vond (ik ben de lijstjes tot en met 2003 kwijtgeraakt, maar weet dat ik in 2003 als vrije keuze op Clocks van Coldplay stemde en het in die hoedanigheid op 733 in de lijst binnenkwam; een topprestatie. Bij andere gelegenheden stemde ik Orinoco Flow van Enya en Solsbury Hill van Peter Gabriel), later ben ik me steeds meer gaan richten op plaatjes die onderin staan. Niet zozeer mijn favorieten, maar wél liedjes die in de lijst thuishoren. Iemand moet zich dan maar als beschermheer van dit kleine grut, dat meestal tussen de wal het schip valt, opwerpen. Laat mij dat dan maar zijn.

Zoals gezegd, de oudste lijstjes ben ik helaas kwijtgeraakt, maar vanaf 2004 heb ik alles nog (met speurtochten in m'n oude mailbox bijvoorbeeld) kunnen achterhalen.2004 Was het jaar waarin ik naar Rome ging, alwaar ik 'de nieuwe' Paolo Conte kocht. Dat zal meegespeeld hebben waarom ik Paolo Conte's Max heb gekozen. Afgezien van dat het een heel erg mooi nummer is (weinig nummers met zo'n lang outro; lange outro's zijn cool en volgens mij haten radio DJ's ze. Kijk alleen maar hoe weinig Alles Geprobeerd van Het Goede Doel wordt gedraaid). En Coldplay's Clocks, het jaar ervoor in de lijst binnengekomen op plaats 733 omdat het zo vaak als vrije keuze was toegevoegd, moest ook een stem krijgen. Daarmee eindigde het plaatje meteen in de Top 10, wat ook weer niet had gehoeven. Althans, het is een prachtig liedje, een moderne klassieker die zeker in de Top 10 thuishoort, maar platen die zo hoog staan, hebben mijn steun niet meer nodig.

10. Coldplay - Clocks
102. Alphaville - Forever Young

299. Herbert Grönemeyer - Halt Mich
528. R.E.M. - Drive
612. Anna & Kate McGarrigle - Complainte Pour Ste. Catherine
678. Paolo Conte - Max

738. Everly Brothers - On The Wings Of A Nightingale
 1404. Roxette - The Look
1900. Peter Koelewijn - Je Wordt Ouder Pappa
(-) Fleetwood Mac - Tusk

(-) The Outfield - Your Love (vrije keuze)Daar moest iets aan gedaan worden. Al jaren braaf op Fleetwood Mac's Tusk stemmen, maar ik kreeg het plaatje met geen mogelijkheid de Top 2000 in. Tijd voor actie. Ik trommelde al m'n familie en vrienden op om ook voor Tusk te stemmen. En het toeval wilde dat ik net dat jaar bij de AVRO Nachtdienst in de uitzending kwam in een aflevering waarin luisteraars platen aan mochten vragen. Het was toevallig tijdens de stemperiode voor de Top 2000, dus ik maakte meteen van de gelegenheid gebruik om een oproep te plaatsen. Het lijkt z'n effect niet te hebben gemist: in 2005 kwam Tusk eindelijk in de Top 2000 binnen. En het plaatje is sindsdien altijd gebleven (wat mij doet vermoeden dat het in eerdere edities expres uit de Top 2000 is gelaten wegens 'te vreemd' en 'te Radio 2 onvriendelijk.' Merkwaardig, want zet het dan niet in de keuzelijst. En wat zelfs nog merkwaardiger is, het plaatje werd wél veel in de Bubblin' Under op Nieuwjaarsdag gedraaid).
 
206. Herbert Grönemeyer - Halt Mich

619. Fleetwood Mac - Tusk
659. R.E.M. - Drive
693. Everly Brothers - On The Wings Of A Nightingale
1077. Sparks - This Town Ain't Big Enough For Both Of Us
 1541. Peter Koelewijn - Je Wordt Ouder Pappa
 1572. Roxette - The Look
1994. Tornados - Telstar
(-) Nick Drake - Northern Sky
(-) The Smiths - This Charming ManVanaf dit jaar ben ik me serieus hard gaan maken voor plaatjes die zich in de gevarenregio bevinden. Laten we zeggen, alles onder de 1500 en, meer precies, onder de 1800. Die plaatjes bovenin redden het toch wel, dus ik kan me beter richten op plaatjes waarbij m'n stem pas écht telt. Ja goed, ik kan het niet maken om níet op Fleetwood Macs Tusk te stemmen en You Do Something To Me is naar mijn idee het mooiste liefdesliedje ooit gemaakt en dus mag ook die niet ontbreken. l'Important C'est La Rose ontdekte ik omdat mijn moeder twee jaar ervoor erop had gestemd. Toen zei ik nog tegen 'r 'zonde van je stem, die haalt de lijst toch niet,' maar warempel, het haalde de lijst wél. Een jaar later wilde ze er niet meer op stemmen, dus nu doe ik het. Het staat toch (veel) te laag. Verder deed ik opnieuw een (vergeefse) poging om Nick Drake, The Smiths en de Tornados (terug) de Top 2000 in te krijgen, maar het mocht niet baten. Soms voelt dat net alsof je bij de Tweede Kamerverkiezingen braaf je stem uitbrengt, om vervolgens te merken dat de partij van jouw keuze wéér niet aan de regering deel zal nemen.

683. Fleetwood Mac - Tusk
736. Paul Weller - You Do Something To Me
 1584. Gilbert Bécaud - l'Important C'est La Rose
1742. Lenny Kuhr - De Troubadour

1801. Pet Shop Boys - West End Girls
1984. Diesel - Sausolito Summernight
(-) Fiction Factory - (Feels Like) Heaven
(-) Tornados - Telstar
(-) Nick Drake - Northern Sky
(-) The Smiths - This Charming Man

(-) Coldplay - Talk (vrije keuze)Hoe groot is de kans dat het plaatje waar je op stemt op nr. 2000 eindigt? Erg klein. Maar Diesel haalde het nípt, werd als eerste gedraaid en - zoals áltijd met Diesel op Radio 2 - halverwege weggedraaid. Waarom? Is die tweede gitaarsolo soms 'te ruig'? Het is niet eens dat ik Sausolito Summernight zo'n gewéldig liedje vind, maar het is voor mij symbool voor alle leuke, wat onbekende plaatjes die sinds de eerste editie geruisloos uit de lijst zijn verdwenen. Een voordeel is dat de nr. 2000 het jaar erop altijd erin weet te blijven, omdat het een opvallende positie is. Dat bood hoop voor de editie 2008. Verder is er een ravage aangericht: veel leuke plaatjes van one hit wonders en andere 'tussen de wal en het schip vallende' plaatjes hebben het niet voor elkaar gekregen om weer de Top 2000 in te stuiteren of zijn er dit jaar uitgekukeld. Daarvoor in de plaats (te) veel recente (veelal Nederlandstalige) meuk. En het is vreemd dat ik Coldplay's Talk de lijst niet in krijg, het heeft naar mijn idee eenzelfde (quasi-mythische) status als Clocks.

212. Marvin Gaye - What's Going On
 757. Fleetwood Mac - Tusk
782. Everly Brothers - On The Wings Of A Nightingale
1932. Roxette - The Look
2000. Diesel - Sausolito Summernight
(-) Pet Shop Boys - West End Girls
(-) Fiction Factory - (Feels Like) Heaven
(-) Tornados - Telstar
(-) The Mo - Fred Astaire
(-) Nick Drake - Northern Sky

(-) Coldplay - Talk (vrije keuze)Ik had te vroeg gejuicht, met mijn enthousiasme dat Diesel het wel een extra jaartje zou redden. In 2008 stellen de mensen van Radio 2 zelf de lijst samen, met als gevolg dat Diesel weliswaar nóg een jaartje langer in de lijst blijft, maar dat het over een jaar vergeten is dat het nummer in 2007 op de laatste plaats stond. Ik zie het dus somber in voor de toekomst van het plaatje. Het lijstje hieronder is de platenkoffer (een nieuwe gimmick van de Radio 2 site) die ik heb samengesteld. Daarbij kon alleen gekozen worden uit de tweeduizend platen uit de Top 2000, editie 2008, waardoor ik niet op (bijvoorbeeld) de Tornados kon stemmen. Zo kan ik natuurlijk nooit een fatsoenlijke lobby beginnen. Overigens werden de Tornados op Nieuwjaarsdag gedraaid in de 'Bubblin' Under' (een veel leukere benaming dan 'Subtop 2000'), dus het zou toch niet veel moeten schelen.

207. Herbert Grönemeyer - Halt Mich
284. Marvin Gaye - What's Going On
721. Everly Brothers - On The Wings Of A Nightingale
784. Paul Weller - You Do Something To Me
919. Roxette - It Must Have Been Love

1029. Fleetwood Mac - Tusk
1759. Diesel - Sausolito Summernight
1797. Gilbert Bécaud - l'Important C'est La Rose
1820. Poco - Rose Of Cimarron
1852. Pet Shop Boys - West End GirlsNa het jubileumjaar 2008 heeft de organisatie van de Top 2000 de stemprocedure aangepast. Weg is de regel dat iedere luisteraar zoveel mag stemmen als hij/zij wilt, daarvoor in de plaats is een iets strengere manier van stemmen gekomen: wie stemt, moet via een e-mail de stemkeuze nogmaals bevestigen. Een hele vooruitgang, want het gelobby (een kennis van me deed jarenlang heldhaftige (en succesvolle) pogingen om Anneke Grönlohs Brandend Zand zo hoog mogelijk te krijgen) begon vervelend te worden. En er stonden wel meer platen 'verdacht' hoog. De tweede verandering is dat er dit keer voor maar liefst vijftien platen gestemd kon worden, met daarnaast ook nog vijf extra vrije keuzes. Die vrije keuzes redden het (niet verrassend) geen van allen, van mijn vijftien keuzes uit de lijst haalde tweederde de Top 2000. Opvallend is wel dat er deze editie heel veel platen uit de jaren tachtig in de lijst staan. Een meevaller; ik hou van muziek uit dat decennium. En de lijst lijkt alternatiever te worden, ook dat is een vooruitgang. En o ja, Diesel is flink gestegen ten opzichte van de voorgaande jaren. De vermoedelijke reden is echter tragisch: bassist Frank Papendrecht en drummer/producer Pim Koopman overleden november 2009 binnen een week na elkaar.

98. Beach Boys - Good Vibrations
213. Herbert Grönemeyer - Halt Mich
432. Fleetwood Mac - Tusk
661. Kate Bush - Cloudbusting
665. Buena Vista Social Club - Chan Chan
1206. Everly Brothers - On The Wings Of A Nightingale
1436. Roxette - It Must Have Been Love
1469. Diesel - Sausolito Summernight
1752. America - Sister Golden Hair
1931. Pet Shop Boys - West End Girls
(-) Gilbert Bécaud - l'Important C'est La Rose
(-) Tornados - Telstar
(-) The Mo - Fred Astaire
(-) Poco - Rose Of Cimarron
(-) Fiction Factory - (Feels Like) Heaven

(-) Nick Drake - Northern Sky (vrije keuze)
(-) Nits - Cars & Cars (vrije keuze)
(-) Smiths - Panic (vrije keuze)
(-) Fleet Foxes - Your Protector (vrije keuze)
(-) Midnight Oil - Blue Sky Mine (vrije keuze)Mijn iPod was dan wel pas gecrasht, maar het lijstje van 'meest afgespeelde liedjes' was nog wel terug te vinden op mijn computer. Pijnlijk, want daaruit bleek eens te meer dat ik naast een hoop alternatieve hits vooral veel jaren tachtig meuk op mijn iPod had staan. Maar goed, dat moest dan ook maar es open en bloot gepubliceerd worden. Bij de vijf eigen suggesties kon ik toch nog altijd wel enkele van die alternatievere platen kwijt. En er waren nog altijd de vaste platen waar ik elk jaar al op stemde, zo voelde ik me nog steeds verplicht om op Fleetwood Mac's Tusk te stemmen, hoewel ik inmiddels Go Your Own Way beschouwde als één van de beste popsingles aller tijden. Maar aangezien ik niet meer dan één keer op een artiest of band stem, moest Go Your Own Way het zonder mijn stem redden. De combinatie van ouder mainstream spul met (deels alternatieve) hedendaagse hits is (op z'n zachtst gezegd) vreemd maar ach, die alternatieve platen halen de Top 2000 toch nooit. Dus why bother?

186. Herbert Grönemeyer - Halt Mich
440. Fleetwood Mac - Tusk
 761. Paul Weller - You Do Something To Me
925. R.E.M. - Drive
 995. Chris Isaak - Wicked Game
1046. The The - Uncertain Smile
1115. Talk Talk - It's My Life
1211. Everly Brothers - On The Wings Of A Nightingale
1586. Diesel - Sausolito Summernight
1864. Pet Shop Boys - West End Girls
(-) Bow Wow Wow - Do You Wanna Hold Me
(-) Killing Joke - Love Like Blood
(-) Little Steven - Bitter Fruit

(-)  Supremes - You Can't Hurry Love
(-) Tornados - Telstar

(-) Chairlift - Bruises (vrije keuze)
(-) Nick Drake - Northern Sky (vrije keuze)
(-) MGMT - Time To Pretend (vrije keuze)
(-) Poco - Call It Love (vrije keuze)
(-) Pogues - If I Should Fall From Grace With God (vrije keuze)116. Beach Boys - Good Vibrations
242. Herbert Grönemeyer - Halt Mich
417. Led Zeppelin - Immigrant Song
492. Fleetwood Mac - Tusk
732. R.E.M. - Drive
817. Paul Weller - You Do Something To Me
889. Chris Isaak - Wicked Game
945. The The - Uncertain Smile
1169. Killing Joke - Love Like Blood
1334. Everly Brothers - On The Wings Of A Nightingale
1386. Roxy Music - If There's Something
1807. Pet Shop Boys - West End Girls
1858. Diesel - Sausolito Summernight
(-) Connells - '74-'75
(-) Tornados - Telstar

(-) Eddie Cochran - Summertime Blues
(-) Elton John - Saturday Night's Alright For Fighting
(-) Poco - Call It Love
(-) Rick Springfield - Jessie's Girl
(-) ZZ Top - La Grange